Diler Tasin. Foto: Josefin Patzauer/Sveriges Radio
Helsingborg

"Släpp in oss" gav jobb

”Vi är inte så duktiga på att prata in oss”
1:42 min

Reklam på stan för kommunens arbetssugna unga, gav resultat. 22 nya jobb trillade in när Helsingborg stad affischerade mot ungdomsarbetslösheten.

– Det räcker inte att skicka cv och ringa upp, man måste vara bra på att snacka in sig också och det tycker jag är svårt, säger Adrian Mamutovic, som länge sökt men inte hittat något jobb.

Under två veckor i november kläddes elskåp och papperskorgar i Helsingborg med slagord som "Släpp in oss". Affischerna var en del av projektet Hundra jobb före jul, en insats mot den höga arbetslösheten bland unga i Helsingborg. När projektet börjar närma sig slutet kan projektledarna räkna till 69 nya jobb, en anställning på lägst halvtid i minst sex månader.

För att nå hela vägen fram till återstår dock att finna ytterligare ett trettiotal jobb. Ann-Charlotte Gezelius, enhetschef på utvecklingsnämndens förvaltning i Helsingborg är övertygad om att de kommer att lyckas. Butikschef Victoria Klefter är en arbetsgivare som prioriterar unga när hon anställer.

– Det viktigast är inte om man har erfarenhet utan att viljan finns där, säger hon.

Arbetslösheten bland 18–24-åringar i Helsingborg är fortsatt hög och i oktober 2012 var 1 640 personer öppet arbetslösa, det är procentuellt fler än både Skåne och riket. Därför säger utvecklingsnämndens ordförande Christian Orsing (M) att frågan kommer vara högprioriterad även nästa år.

En som tänkt ut en egen strategi för att skapa jobb är 19-åringen Diler Tasin.

– Jag tänker inte söka jobb, jag vill starta eget, ett internetcafé till exempel. Där kan jag anställa folk som har svårt att hitta jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".