Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Öresund

Öresundssamarbete om vårdutbildning

Projektledare: ”Inte bara viktigt att förstå, utan även våga tala”
1:34 min

Högskolor i Malmö och Köpenhamn ska samarbeta och utbilda sjuksköterskor tillsammans. Det är ett nytt unikt projekt för att öka arbetsmöjligheterna för sköterskor i hela Öresundsregionen. Igår hölls en konferens för att väcka intresset hos framtida sjuksköterskor.

Irena Dychawy Rosner är projektledare på den svenska sidan och Lisbeth Viberg Engel på den danska, Lisbeth Viberg Engel säger att kunna språket är ett sätt att visa respekt för dem sjuka patienterna.

– Sjuksköterskor ska jobba med människor som är sjuka och sårbara. Då är det riktigt viktigt att man inte bara förstår språket utan också kan bruka en del ord, säger projektledaren Lisbeth Viberg Engel. Att kunna språket handlar om respekt för patienten, fortsätter hon.

Irena Dychawy Rosner håller med.

– Att kunna göra sig förstådd är jätteviktig. Man tror att danska och svenska är likadant men det är det inte och därför erbjuder vi språket som en del av kursen, säger hon.

Sjuksköterskestudenter ska få en chans att öka sina möjligheter att arbeta på båda sidor av sundet. De båda lärosätena samarbetar sedan ett år tillbaka. I veckan startade den första kursen som studenter vid Malmö högskola och Professionshöjskolen Metropol i Köpenhamn kan välja. Kursen handlar om sjuksköterskans ansvar att leda patientnära omvårdnad i Öresundsregionen och sträcker sig över en termin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".