Skåne

Samlad trupp mot fästinginvation

Storsatsning mot fästingar
0:57 min

Över 40 000 personer i Öresund, Kattegatt och Skagerrakregionen kan under förra året drabbats av infektioner eller smittats av fästingar. Och nu satsas 17 miljoner kronor på att få bukt med de kraftigt ökande fästingsjukdomarna.

De är inte stora, fästingarna, men de blir allt fler till antalet. Och det är dessutom vårt eget fel. Orsaken till den rekordstora populationen förra året tillskrivs nämligen klimatförändringarna. 

Och samtidigt ökar antalet personer som smittas av sjukdomarna TBE och Borrelia. Något som medför försämrad folkhälsa inom regionen och stora kostnader för samhället.

Dessutom brister det i dom gemensamma krafterna mot invasionen, vilket bland annat inneburit att ett nytt effektivt vaccin mot TBE knappt använts, då det saknas enhetliga strategier.

Därför satsar nu Folkhälsoinstitutet, tillsmannans med flera stora sjukhus runt om i Skåne, Göteborg, Danmark och Norge på att tillsammans motverka dom allvarligaste fästingburna sjukdomarna. En satsning på 17 miljoner kronor.

Projektet som kallas ScandTick presenteras i Göteborg idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".