Foto: Susanne Fatah/Sveriges Radio
Skåne

Stressigt för butiksanställda

"Det är som 30-talet där man jobbar för dagen för att få mat"
1:47 min

Skånska butiksanställda upplever otrygghet, utmattning och stress. Otrygga anställningsformer, höga krav och slimmad bemanning är ett par av anledningarna. Det här visar en undersökning från Handelsanställdas förbund.

– Det här sättet arbeta på påminner om 1930-talet. Man går runt och knackar dörr och frågar om man kan få jobba några timmar, säger Jill Erlandsson som jobbat i butik i 11 år.

Otrygga anställningsformer är inte ovanliga, en annan som påverkas är Elin Westberg som arbetat i butik i 6 år.

– Nu har jag turen att ha en fast anställning på 25 timmar i veckan, men så har det inte alltid varit. Innan hade jag SMS-anställning. Det vill säga att jag fick SMS där man frågade om jag kunde jobba, svarade jag inte direkt gick det till någon annan.

Medlemsundersökningen gjordes i somras och 81 medlemmar i facket deltog. Undersökningen är inte statistiskt säkerställd men en tydlig indikation på hur det ser ut enligt Handels.

Fyra av tio butiksanställda i Skåne uppger att de alltid kommer hem utmattade från jobbet. Nära varannan anger att de alltid eller ofta känner stress på grund av för lite bemanning. Över en tredjedel tar alltid extra ansvar på grund av ny eller tillfällig personal.

Enligt Anna Arvidsson, verksamhetsassistent på Handels, är det unga kvinnor som oftast får problem

– När vi tittar på vilka grupper som har visstidsanställningar så är det framförallt unga kvinnor.

Handels kommer under nästa år genomföra ett projekt riktat mot detaljhandeln där skyddsombuden i butikerna kommer lyfta de psykosociala arbetsmiljöproblemen på arbetsplatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".