Foto: Cleis Nordfjell/Scanpix
Skåne

Grekisk kris kan ge Skåne läkare

Arbetsförmedlingen: ”Arbetsgivaren kommer ner och träffar de sökande”
1:34 min

Region Skåne vill nu locka läkare från krisens Grekland. Genom en rekryteringsresa anordnad av Arbetsförmedlingen ska man försöka hitta patologer som är intresserade av att arbeta i Skåne.

– Vi brukar ta kontakt med en kollega i det andra landet och bjuder in till en rekryteringsträff. Arbetsgivaren kommer ner och träffar de sökande och väljer ut några som går vidare och blir bjudna till Sverige, säger Thomas Engel, som håller i rekryteringen på arbetsförmedlingen.

Rekryteringsresor för att hitta läkare har man på arbetsförmedlingen hållit på med i drygt tio år och sammanlagt har man under den tiden lockat hit mellan sex och sjuhundra läkare till hela Sverige.

Här i Skåne har man provat det någon gång tidigare men nu när arbetslösheten är så pass stor i länder som Grekland och Spanien som man vill försöka det igen. Special och allmänmedicinläkare är det som Sverige behöver mest och förutom jobbet så är även den sociala tryggheten och bättre arbetsförhållanden avgörande för många som väljer att komma hit.

Att det här skulle kunna leda till en brist på exempelvis specialläkare i de länder man nu söker sig till, tror inte Thomas Engel på arbetsförmedlingen.

– Nej det här jämnar ut sig i längden. Om några år är det kanske de som behöver hjälp av oss. Men just ni både ur individens perspektiv och ur samhällsekonomiskt intresse är det viktigt att de kan arbeta vidare i sitt yrke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".