Ungdomar får lära sig hur bland annat polisen arbetar. Arkivbild: Edina Hrustic/SR
Landskrona

Ungdomar i Landskrona ser bakom uniformen

1:36 min

När skola och jobb är slut för dagen träffas ungdomar, poliser, brandmän och socialarbetare i Landskrona. De är en del av projektet "Människan bakom uniformen" som handlar om att lära känna varandra. Men det har inte alltid varit lätt att förklara för kompisarna vad det är de gör, berättar Meryam Elsakka.

– I början kunde jag få höra ord som tjallare, eller snitch. Men när jag har berättat vad det är vi gör har de faktiskt ändrat åsikt.

Kvällsaktiviteterna har varit allt från kravallövningar i full polismundering till träffar med socialtjänsten. Just i kväll kommer deltagarna att pröva på ett riktigt fystest för brandmän.

Wissam Wehbe är projektledare och efter fem träffar av tio planerade är han mycket nöjd med resultatet.

– Jag längtar hit varje gång. Det är så roligt att följa ungdomarnas utveckling och se hur de ändrar uppfattning om vad polisen, socialtjänstens och räddningstjänstens arbete egentligen handlar om, säger han.

Därför kommer projektet att leva vidare och de ungdomar som är engagerade idag kommer bli ambassadörer för de nya. Något som Helin Jomaa ser fram emot.

– Det kommer bli jättekul att se hur de utvecklas.

Varje träff avslutas med en runda där alla deltagarna utvärderar kvällen.

– Vi har så roligt tillsammans att det känns som att vi är en familj nu, inte bara en grupp, säger Meryam Elsakka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista