Ett av husen som renoverats i Herrgården. Arkivbild: David Rasmusson/SR
Malmö

Spänd väntan för hyresgäster i Rosengård

Hyresgäst: ”Vi kan inte betala så mycket”
1:56 min

Nu kommer notan för de nedgångna lägenheterna i kvarteret Herrgården i Rosengård i Malmö. Fastighetsbolaget Contentus vill höja hyrorna med 40 procent när man nu har totalrenoverat sina 169 lägenheter i området och fått bort mögel och kackerlackor.

Hyresgästföreningen tycker att höjningen är orimlig och saken ska nu avgöras i Hyresnämnden. Många hyresgäster är nu oroliga för om de ska kunna bo kvar i sina fräscha och fina lägenheter.

Fram tills för två år sedan bodde trebarnsmamman Fatme Albustani  och hennes familj i en trea med fukt i badrummet och kackerlackor i köket. När skandalen med lägenheterna i kvarteret i Herrgården i Malmö uppdagades, tvingade miljöförvaltningen i Malmö två stora fastighetsägare i området till omfattande upprustning. Nu kommer notan, bolaget Contentus med 169 lägenheter kräver  hyreshöjningar på 40 procent, något som Hyresgästföreningen vägrar gå med på, så saken ska avgöras i hyresnämnden.

– Vi väntar, vi hoppas. Fyra tusen, tre tusen. Jag kan inte betala så mycket. Men vad ska vi göra säger Fatme Albustani .

I kvarteret Herrgården är medelinkomsten bland de allra lägsta i Sverige och ungefär hälften av hushållen har försörjningsstöd. Om hyreskravet på 40 procent går igenom, kan de som inte har råd tvingas flytta.

– Problemet är att det är svårt att få tag på hyreslägenheter till en rimlig kostnad, om man har låga inkomster säger Eva Ahlgren, stadsdelschef i Rosengård i Malmö.

Det är ännu för tidigt att bedöma om fler skulle behöva försörjningsstöd för att ha råd att bo i och med det här.

– Höga utgifter i en del påverkar Malmö stads service totalt, sen vet vi inte omfattningen säger Eva Ahlgren.

Det är viktigt att saken har gått till hyresnämnden, tycker hon.

– Det är väl bra att frågan har lyfts där.

Hyran för familjen Albustanis trea är idag 6.800 kronor. Med 40 procents höjning skulle hyran bli 9.500 kr i månaden.

Lotta Malmstedt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".