Foto: Dan Hansson/Scanpix.
Malmö

Konst i Malmö kan ses på Google

"Visar bara konsten om konstnären varit död i 70 år"
1:28 min

Från och med nu kan konst på Malmö konstmuseum även ses på Google Art project - Googles virtuella konstmuseum. Museet har skrivit ett avtal på ett par år med Google där bilder och beskrivningar av konstverken läggs upp. Hittills handlar det om ett 60-tal verk.

Ladda ner bilder kan man däremot inte göra. Anders Zorn, Carl Larsson, Alexander Roslin är några konstnärer vars verk museet kommer visa på Google art. Sedan tidigare har man kunnat se konstverk på Malmö konstmuseums egen hemsida, men Google art når naturlgitvis många miljoner fler.

Men medan man på sin egen sida visar verk från alla möjliga tider, så kommer man på Google art bara visa verk där upphovsmannen varit död i minst 70 år. Det beror på att Google ska slippa betala upphovsrättsavgifter.

– Vi kan visa konst av levande konstnärer på vår hemsida men inte på Google Art Project för då måste dom betala dem här summorna och det har dem inte lagt in i sitt projekt, säger Marika Reuterswärd.

Men er specialitet är ju nordisk samtidskonst, det främsta kan ni inte visa?

– Jag håller med! Det hade varit önskvärt att kunna visa samtidskonsten men där finns en länk på deras hemsida som leder till vår, fortsätter Marika Reuterswärd.

Malmö konstmuseum är nu en av sex svenska konstsamlingar som finns med i projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".