1 av 3
Klicka för grafik: Varselvågen 2012
2 av 3
IF Metalls lokala ordförande Mikael Collin och Fredrik Hudson, huvudskyddsombud på Haldex, blev inte förvånade över varselbeskeden. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.
3 av 3
Klicka för grafik: Varselvågen 2012
Skåne

Varselvågen slår hårt mot Skåne

Huvudskyddsombud: ”Vissa blev förtvivlade”
2:19 min

Skåne har drabbats hårt av varsel under årets första tio månader. Bara Kronoberg, Västra Götaland och Blekinge har haft fler varsel i förhållande till antalet invånare.

På Haldex i Landskrona har Bodil Sandell egentligen ett och ett halvt år kvar till pension men slutar i januari med avgångvederlag efter att företaget varslat. För henne känns det bra.

– För att det är så många unga som jag tycker är synd får gå, och jag tycker att jag har så lite tid kvar, så det passade mig utmärkt. Det är nog värre för dem, eftersom det är så många som har blivit varslade i Landskrona, säger Bodil Sandell.

I oktober varslade fordonskomponenttillverkaren Haldex 22 anställda i Landskrona om uppsägning och 20 personer med visstidsanställning fick inte förlängt. En tredjedel av dem som sades upp var precis som Bodil Sandell nära pension.

– Detta är inget som har förvånat någon här, känns det som, utan det är bara att ta tjuren vid hornen som det heter, säger Fredrik Hudson, huvudskyddsombud på Haldex.

Vad har ni fått för reaktioner från dem som sagts upp till slut?

– Många blev väldigt glada, och det gäller framför allt pensionslösningarna, och de dansade och hoppade. Vissa blev helt förtvivlade och undrade hur de skulle lösa sin familjesituation.

Varslet på Haldex var inte det enda i Landskrona i oktober. 120 anställda varslades samtidigt på glastillverkningsföretaget Pilkington, som stänger sin fabrik nästa år.

Få skånska kommuner har klarat sig. Mellan januari och oktober varslades nästan 8500 skåningar om uppsägning, och sett till antalet invånare är alltså Skåne det fjärde värst drabbade länet i landet.

– Skåne har många stora företag, och sannolikheten är stor att stora företag varslar, om man ser om sitt hus och rationaliserar. Men jag vill inte säga att Skåne är mer sårbart än andra regioner. Det är också mer eller mindre en slump att Skåne drabbas, säger Thomas Behrens som är utredare på Arbetsförmedlingen i Skåne.

Om varselvågen fortsätter är omöjligt att förutspå, men på Haldex i Landkrona finns det i alla fall inga signaler om att det skulle komma fler varsel.

– Vi ser positivt på framtiden, fast för tillfället är det låga orderingångar, men det ökar förhoppningsvis under nästa år, säger IF Metalls  lokala ordförande Mikael Collin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".