Nya LUX som ska stå klart 2014. I Lunds Universitets visioner vill man se fler glasade fasader med studieplatser för att öka tryggheten. Bild: Jais Arkitekter
Lund

Så ska Lund se ut i framtiden

Vice rektorn. "Vi vill se mer stad i Universitetet"
1:20 min

Miljöerna runt Lunds Universitet måste förtätas och knytas samman. Det var det viktigaste budskapet när lärosätet idag, tillsammans med Akademiska hus presenterade sina framtidsvisioner till 2025.

Det talas om ett kunskapsstråk som ska binda samman universitetet, hela vägen från stadskärnan och ut till dom blivande anläggningarna ESS och MAX IV. Ju längre bort från Lunds kärna man kommer ju mer ter sig lärosätets lokaler som utspridda utan någon egentlig sammanhållning. Och områdena blir ofta ödsliga på kvällarna. Detta vill man ändra på.

– Vi vill se mer stad på universitetsområdet. Och stadsbyggnadskontoret vill se mer universitet i staden. Den här tanken med att integrera stad och universitet är något alla gillar säger sven Strömkvist, vice rektor på Lunds Universitet.

Där det idag finns luckor kan man skapa parkområden, studentbostäder och kaféer. Och dagens studieplatser ska bli fler samtidigt som de existerande får bättre placeringar.

– Det är viktigt att man lyfter fram dem längs med stråket. Med kanske uppglasade verandor. Det kan ge en trygghet att föra fram dessa lokaler som kanske är öppna fram till tio tolv på kvällen.

Den nya planen ska gensomsyra alla kommande byggnadsprojekt utmed det så kallade kunskapsstråket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".