Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Stor oenighet kring regionbudgeten

2:03 min

Den styrande Femklövern i Region Skåne och oppositionen står långt ifrån varandra, när det gäller beskrivningen av läget i den skånska vården. Det blev tydligt i dag, när nästa års budget debatterades i regionfullmäktige i Kristianstad.

Socialdemokraterna vill höja skatten och tillföra en miljard till vården, och partiet angrep majoriteten för att prioritera fel.

– Ni prioriterar att ha landets lägsta landstingsskatt. Det är för er den viktigaste frågan, och då får vården stryka på foten, sa regionrådet Rikard Larsson (S), i regionfullmäktigedebatten i dag.

I den inledande debatten i dag, när gruppledarna i de olika partierna fick tala sig varma för sina budgetförslag och få mothugg från de andra partierna, blev skatten som väntat en tydlig skiljelinje. Den styrande Femklövern liksom Sverigedemokraterna vill att skatten ska vara oförändrad nästa år, medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill höja skatten för att kunna ge mer pengar till vården.

Regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) var kritisk mot att belasta skåningarna ytterligare och ifrågasatte hur långt Socialdemokraternas extra miljard skulle räcka.

– Vad blir kvar av den där miljarden? Jag tycker att den mest finansierar sänkta avgifter och avgiftssänkningar i kollektivtrafiken. Det verkar inte bli särskilt mycket kvar till verksamhet i sjukvården, sa hon.

Det finns också en stor oenighet mellan blocken om hur det står till i den skånska vården i dag. Majoriteten hävdade att det mesta i vården fungerar bra, och att det handlar om enskilda kliniker som har bekymmer. Oppositionen anklagade i sin tur majoriteten för att blunda för verkligheten, och att de 714 miljoner kronor som ska tillföras vården nästa år i själva verket inte ens räcker för att klara vården på samma nivå som i dag.

Regionrådet Katarina Erlingson (C), som ansvarar för personalfrågorna i regionen, tycker att oppositionen gör skada genom att svartmåla vården.

Genom att underblåsa det här talet om kris, som ni gör här i debatten, så bidrar oppositionen till att försämra rekryteringsmöjligheterna av kompetent personal, sa hon.

– Jag vet inte om du läser din inkorg i mejlboxen överhuvudtaget. Det är ju inte jag under andra pseudonymer som skriver mejl till dig från onkologiska kliniken och andra verksamheter. Det är ju de som jobbar ute i vården. Nu får du skärpa dig, sa Rikard Larsson (S).

Under eftermiddagen har området regional tillväxt debatterats. I morgon blir det debatt om vården, innan budgeten till slut klubbas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista