Rättegången inleds vid Malmö tingsrätt i dag. Foto:Drago Prvulovic/Scanpix.
malmö

Mordet på Kantatgatan uppe i rätten

Anna Bubenko rapporterar
1:45 min

Fyra personer ställs inför rätta i dag när rättegången börjar om mordet på en man som sköts på Kantatgatan i Malmö i januari. Enligt åklagaren tog mördaren miste på sitt offer.

Larmet till polisen kom klockan 11.56 den 3 januari. En man ringer och säger att det är skottlossning utanför videobutiken på Kantatgatan. Han lägger på efter bara två minuter, säger att han inte vill bli inblandad, men berättar att en man blivit skjuten.

När polisen kommer fram klockan 12.01 hittar de en man som ligger på rygg på gatan. De börjar med hjärt- och lungräddning, men mannen är död, skjuten med sex skott. Vittnen säger att de sett en svartklädd man springa mot Lindängsparken. Polisen spärrar av. För andra gången på bara en vecka upplever Malmöborna dödligt våld. 

– För ett par dagar sedan hände ju det i Rosengård med en 15-årig kille som blev skjuten. Så händer detta här, två dagar efter. Det känns väldigt hemskt, jag är väldigt rädd för att gå ut här i området, sa Sandra Ionescu när hon intervjuades samma eftermiddag.

Polisen får tidigt tips om att mördaren tog miste. Mannen som sköts bodde granne med en känd kriminell man. Det var han som enligt åklagaren var målet. I mars grips den 28-årige man som nu är åtalad för mordet, i maj grips hans flickvän och hennes mamma.

I början av 90-talet dömdes den skjutne mannens granne för mord på flickvännens pappa. Åklagaren anser inte att det är bevisat att flickvännen och mamman beställde mordet, men de är åtalade för att ha känt till planerna och för att ha hjälpt 28-åringen med information om grannen.

Ytterligare en kvinna åtalas för att ha känt till mordplanerna men utan att ha larmat polisen.

Alla fyra åtalade nekar till anklagelserna. Rättegången mot dem väntas pågå till den 19 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".