Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
skåne

De vill öka kunskapen om julbränderna

Brandman: ”Oroväckande många som inte har brandvarnare”
0:51 min

Nu när julen närmar sig tänds fler ljus i våra hem än vanligt. Brandmännen vill ha en nollvision för bränder som orsakas av bland annat tända ljus. Därför är de ute och informerar allmänheten om vad man kan göra för att hålla branden borta.

– Vi är ute och gör hembesök och testar deras brandvarnare bland annat och undersöker om de har koll på vad de ska göra om det börjar brinna, säger brandmannen Malin Olofsson.

Vad är det man ska göra?

– Om det börjar brinna är det bra om man har någonting att släcka med, som en brandfilt eller en brandsläckare, så man har fixat det innan. För sen när det händer är det lite sent att börja fundera på vad man ska göra.

Hur många är det som har det hemma?

– Det är lite blandat. Men det är oroväckande många som inte har det, för det är en väldigt bra livförsäkring, framförallt brandvarnaren, men även pulversläckaren och brandfilten, säger brandmannen Henrika Wirén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".