1 av 2
- Är det så att sjukvården och sjuhusen får mer pengar 2013 än vad de gör av med 2012?Ja eller nej? sa Ingrid Lennerwald (S).
2 av 2
Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Regionbudget klubbad efter het debatt

1:29 min

Det blev som väntat den styrande Femklöverns budgetförslag för nästa år som klubbades vid regionfullmäktige i dag. Det innebär att skatten förblir oförändrad, och att drygt 700 miljoner kronor tillförs vården, enligt majoriteten.

Men i debatten i dag ifrågasatte oppositionen kraftigt om det verkligen handlar om nya pengar.

– Är det så att sjukvården och sjukhusen får mer pengar 2013 än vad de gör av med 2012? Ja eller nej? sa Ingrid Lennerwald (S).

– Det är naturligtvis ingen som tror att sjukvården kommer att hålla budgeten för 2012. Det är fullständigt omöjligt. Jag kan lova att inte bara äta upp min hatt utan även hela min vinterrock, sa regionrådet Henrik Fritzon (S).

Men varken oppositionens hårda angrepp mot Femklöverns budgetförslag eller att samtliga nio fackförbund förklarat sig oeniga med majoriteten kunde ändra beslutet. Vårdproduktionsberedningens nya moderata ordförande Michael Sandin sa att det inte finns någon kris i vården, och att kraven på effektiviseringar kvarstår.

– Även om vi tillför mer resurser, så fortsätter vi kräva effektiviseringar även 2013. Och med risk för att avslöja en hemlighet, det kommer vi alltid att göra. Utan effektiviseringar så säger vi att vi inte kan utvecklas, och att vi inte kan bli bättre, sa han under debatten.

Oppositionspartierna fick alltså inte gehör för sina budgetförslag, och majoriteten anklagade Socialdemokraterna för att lova mycket som inte ens en skattehöjning skulle räcka till.

– Socialdemokraterna, ni är mer likt en kastrerad hankatt. Ni vill, men ni kan inte riktigt utföra det, sa hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Carl-Johan Sonesson (M). 

Budgeten röstades igenom med 82 röster mot 53. 14 regionfullmäktigeledamöter avstod från att rösta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista