Nu återupptas försöken att motverka Parkinson med hjälp av celltransplationer.
Skåne

Revolutionerande metod ska motverka Parkinson

1:52 min

I början på nästa år skrivs det medicinsk historia i Lund. Då genomförs de första transplantationerna på mer än tio år i syftet att motverka sjukdomen Parkinson. Bland tänkbara patienter finns flera skåningar.

Fem patienter i Lund och 15 till på andra platser i Europa ingår i den första fasen av försöket att få bukt med den fruktade sjukdomen.

– Det här är en riktig revolution, att man kan reparera hjärnan efter skador och sjukdomar säger Håkan Widner är adjungerad professor i Lund och överläkare på Skånes universitetssjukhus.

Det handlar om att plocka omogna celler från rester efter så kallade medicinska och kirurgiska aborter.

Vad är då det mest sensationella med de operationer som förbereds på Skånes universitetssjukhus?

– Det är egentligen att man överhuvud taget kan göra detta säger Håkan Widner.

Ingreppet tar tid, ofta flera år innan man vet om resultatet är lyckat. Och nu kommer fem förhållandevis unga patienter få ta de av försöken efter att ha lottas fram i en större observationsgrupp.

– Vi har ett antal Skåningar, men också från andra delar av Sverige och Danmark säger Håkan Widner

På 1980- och 90-talen gjordes liknande transplantationer i Lund, men efter larmrapporter från USA avbröts dom. För Håkan Widner är det en dröm som går i uppfyllelse när nu Lund tillsammans med tre andra sjukhus i Europa åter ska försöka operera bort Parkinson

– Jag har levt med detta fram till nu och det är väldigt roligt att det kommit så pass långt säger Håkan Widner.

Odd Clausen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista