Avspärrningar efter dödsskjutningen på Kantatgatan. Åklagaren hävdar att fel person sköts till döds. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio
Malmö

Fel man mördades på Kantatgatan

1:35 min

Fel man blev mördad. Det är åklagarens hypotes i rättegången om mordet på en 48-årig man som mördades på Kantatgatan i Malmö den 3 januari i år. Alla fyra åtalade i målet nekar.

Den 48-årige mannen sköts med sex skott när han strax före klockan tolv den 3 januari i år gick från sin port till vändplatsen på Kantatgatan, på väg till en basketmatch. Hans mördare stod inte längre än två meter från honom när han sköt. Det första skottet träffade troligen 48-åringen i huvudet. Han slungades bakåt och de dödande skotten tog i bålen.

Han dog där på trottoaren, utanför videobutiken, liggande på rygg. Även om han är mordoffret, handlar rättegången som inleddes i Malmö tingsrätt i dag mycket lite om honom.

Åklagaren Lars Morand anser att han förväxlades med sin granne, en grovt kriminell man. Den 28-årige man som Morand åtalat för mordet hade i januari ett förhållande med en kvinna vars far mördades av den kriminelle mannen för 20 år sedan.

Enligt åklagaren blev 28-åringen mycket upprörd när han hörde om mordet på flickvännens pappa. Men det stämmer inte, enligt 28-åringens advokat.

- Nej, säger advokat Anders Refthammar kort under en paus i rättegången.

Kartläggning av telefontrafik mellan 28-åringen, flickvännen, hennes mamma och ytterligare en kvinna som också är åtalad visar att 28-åringen var på Kantatgatan dagarna före mordet. Enligt åklagaren för att spana in det tilltänkta mordoffret.

De fyra åtalade talade och sms:ade flitigt med varandra före mordet. Och flickvännen och den 28-årige mannen sökte mycket information på nätet om den grovt kriminelle mannen och var han bodde. Men alla fyra åtalade nekar till anklagelserna och flickvännens advokat Mikael Sundman anser inte att informationssökningen är ett tecken på hennes skuld.

- Att det allmänt finns tillgängligt information som är av allmän karaktär stipulerar inte att det finns någon brottslig avsikt på något sätt, eller något främjande, säger Mikael Sundman.

Rättegången om mordet på Kantatgatan beräknas pågå i ytterligare nio dagar och avslutas den 19 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista