Debbaten var hård på regionfullmäktige under gårdagen när budgeten skulle klubbas. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Femklövern: "Vårdkrisen en tidningsanka"

1:29 min

Den styrande femklövern i Region Skåne ifrågasätter den bild av den skånska vården som framkommer i media och i brev till politikerna. Det visade sig upprepade gånger vid budgetdebatten som avslutades i regionfullmäktige i går.

– Vi grundar inte vår politik på som Socialdemokraterna som slår upp morgontidningen och läser om missförstånd, villfarelser och tidningsankor. Vi grundar den ej heller på enstaka mejl. Vi grundar den på analys, fakta och statistik från egna och externa organisationer, sa den nya ordföranden i vårdproduktionsberedningen, Michael Sandin (M).

I går klubbades till slut femklöverns budget igenom, men debatten före var stundtals hätsk. Majoritetens misstro mot mediabilden fick oppositionen att gå i taket. Regionrådet Henrik Fritzon (S) radade upp exempel som protesterande personal på kvinnokliniken i Malmö och förtvivlad personal på onkologen i Lund och frågade retoriskt om det verkligen var tidningsankor.

– Attityden från majoriteten gentemot de problem som finns är mycket nonchalant, sa han.

Kritik har också framförts av vårdpersonal i media och i debattartiklar mot att de styrande politikerna inte tar ansvar för besparingarna i vården utan hänvisar till sjukvårdscheferna. Socialdemokraten Ingrid Lennerwald tyckte också i debatten att det var dags för politikerna att börja prioritera.

– I dag är hela Region Skåne oerhört tjänstemannastyrt, och jag förstår varför. Då har ni ju lite kjolar att gömma er bakom, för då är det någon annan som har fattat de svåra besluten, och ni har sluppit, sa hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista