Teckomatorp

Unga får ta del av BT Kemis historia

1:37 min

Det har nästan gått fyrtio år sedan miljöskandalen med BT Kemis nergrävda gifttunnor briserade i mitten av 1970-talet.

Flera saneringar och försök att åtgärda den förgiftade marken har gjorts genom åren. Slutsaneringen av det norra området blev färdig för tre år sen - och nu förbereds arbetete med slutsaneringen av den södra delen. Slutnotan för samhällets alla insatser beräknas landa på en halv miljard kronor.

Men det handlar inte bara om att få bort gifterna ur marken. Projektledningen vill också dela med sig av erfarenheterna av saneringsarbetet och berätta om historien för dem som inte var med då.

Kristina Jeppson, biträdande projektledare på BT Kemi efterbehandling som visar runt gymnasieelever på studiebesök för att även de unga ska få lära sig om dels giftskandalen och vad man gjort och ska göra för att komma tillrätta med konsekvenserna av den.

– Jag har hört om allt gift som kommit ut i marken, säger Viktor Magnusson som hade koll på det som hänt sen innan.

Men för Max Persson och Visar Krasniqi var det ny information.

– Jag har fått reda på det nu, att det varit en katastrof här. Det är tragiskt.

Det är en vacker vinterdag och vi går längs promenadstråken jämte kullar och dammar i det nya strövområdet intill Braaån som skapats på det norra BT-kemiområdet för tre år sen efter saneringen där. Ett arbetete som tog lång tid, kostade mycket pengar och kantades av en del motgångar.

För eleverna på studiebsök känns det både spännande och lite hisnande att vara på plats. Och frågan är om de tror att giftskandalstämpeln går att tvätta bort från Teckomatorp.

– Det kommer att ta en bra tid innan det fixar sig, säger Viktor Magnusson.