Svalöv

Bangatan i Teckomatorp töms

1:35 min

Nu när slutsaneringen av BT Kemis södra industriområde närmar sig måste alla verksamheter längs Bangatan i Teckomatorp flytta.

Fastighetsägare har köpts ut och företagen har fått flytthjälp.

För Muhammed Mheisen som drivit bilskroten i Teckomatorp innebär flytten till grannbyn en nystart. Efter nyår öppnar han Billeberga Bildemontering i en nybyggd, modern och miljöanpassad anläggning.

- Det har varit bra både för mig och kommunen att jag kunde starta nytt i Billeberga, säger Muhammed Mheisen.

I sex år har han drivit sin bilskrot i Teckomatorp men eftersom företaget ligger på BT Kemis gamla industriområde var utvecklingsmöjligheterna begränsade där på grund av den förgiftade marken.

- Det har gått jättebra, men vi kunde inte utvecklas när det gäller att uppfylla miljökraven. Vi fick inte ens byta staket, säger Muhammed Mheisen och skrattar.

På den nya bildemonteringens innergård i Billeberga står gamla bilar i rad i väntan på att plockas isär och återvinnas enligt konstens alla regler i januari när verksamheten ska ha kommit igång. Det är ljust och högt i tak, i de olika hallarna och ännu syns inte en oljefläck så långt ögat når. Muhammed Mheisen visar runt och säger att han försökt tänka på allt.. Och inte minst på miljön.

- Jag har fått nog av prover och saneringar av marken så därför har jag gjort nästan allt för att skydda mig själv, miljön och verksamheten, säger han.

Anna Hanspers

anna.hanspers@sverigesradio.se
040-666 56 05

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista