Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Hässleholm

Barnsexfallet är inte unikt

1:18 min

Det uppmärksammade fallet med mannen som igår dömdes i Hässleholm för att ha beställt övergrepp på barn i Filippinerna, är inte det första i sitt slag. Det säger Lotta Svedenstedt på organisationen Ecpat Sverige, som arbetar mot barnsexhandel.

–  Fallet är unikt i svensk domstol men brottet i sig är inte unikt. Vi känner till liknande fall med den här typen av övergrepp live från andra länder, säger hon.

Ecpat vet också att kvinnorna som organiserade övergreppen hade fler kunder än den dömda mannen i Hässleholm.

Fenomenet där förövare och offer är direktuppkopplade till varandra med webbkamera kallas long distance rape, det vill säga våldtäkt på avstånd.

Att fallen uppdagas nu beror enligt Lotta Svedenstedt på att många andra dörrar har stängts för pedofilerna på internet.

– De kommersiella sidorna med övergreppsbilder på barn minskar. Men den totala mängden har tyvärr inte minskat, säger hon.

Ecpat beräknar att 50 000–70 000 barn på Filippinerna är utsatta för övergrepp.

På nätet i stort är trefjärdedelar av all barnporr med barn under tio år. Med allt mer avancerad teknik är det svårare att upptäcka brotten. Den dömde 52-åringen upptäcktes till exempel när han utreddes för annan brottslighet.

– Det var en ren slump att man stötte på det här. Om man kommer i kontakt med sånt här som privatperson är det viktigt att man anmäler, säger Lotta Svedenstedt.

Vad är ECPAT?

End Child Prostitution, Child pornography and Trafficking for Sexual Puposes (ECPAT).

Ideell organisation, arbetar mot barnsexhandel.

Pedofil fick åtta års fängelse

Hässleholms tingsrätt. Foto: Samuel Larsson/Sveriges radio

52-årige mannen från Hässleholms kommun fick åtta års fängelse för att ha förmått kvinnor på Filippinerna att begå sexövergrepp på barn och samtidigt filma det. Här kan du följa vår rapportering.

Samuel Larsson

Samuel Larsson, nyhetsreporter i Hässleholm. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio

samuel.larsson@sverigesradio.se

044-775 12 36

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista