Nils Holgersson lockade publiken. Foto: David Skoog/Helsingborgs Stadsteater
Helsingborg

Fler besöker teatern i Helsingborg

Nils Holgersson drog storpublik
1:30 min

Helsingborgs stadsteater har nästan fördubblat publiksiffrorna. 61 000 besökte teatern under 2012, mot 33 000 under 2011. Förra året fick teatern ny ledning, som fick i uppdrag att höja publiksiffrorna.

Ökningen är stor procentuellt sett, men skedde från en mycket låg nivå. Fortfarande har man en bit kvar till 2002 och dåvarande teaterchefen Göran Stangertz bästa år med 73 000 besökare.

Ändå är förra årets 61 000 en stor framgång. Satsningen på publika uppsättningar som dramatiseringen av Den enfaldiga mördaren och musikalversionen av Nils Holgersson har gett resultat, den sistnämnda hade 96 procents beläggning.

Målet är nu att fortsätta öka, säger vd Max Granström.

– Det är ett av målen, men minst lika viktigt är att få en så bred publik som möjligt att komma hit. Det är ju viktigt att få en spridning i publiken.

Men du måste ju också spela bredare repertoar eftersom politikerna kräver en ökad självfinansiering. Är inte det ett problem att du kanske inte kan spela lika konstnärligt utmanande?

– Bred står inte i motsats till konstnärligt. Du kan ha väldigt fina konstnärliga projekt som också tilltalar en bredare publik. Det tycker jag vi har exempel på med Den enfaldige mördaren, En midsommarnattsdröm och nu senast Nils Holgersson, säger Max Granström.

David Richter
david.richter@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".