Patienter kan vara väldigt utsatta. Foto Bertil Ericson/SCANPIX
Skåne

Region Skåne anmäls för inspelningar

"Man kan filmas i en utsatt situation"
1:21 min

Region Skåne och elva andra regioner och landsting anmäls i dag till Justitieombudsmannen, JO, för att man låter tevebolag spela in material på sjukhus, olycksplatser och i ambulanser.

Enligt anmälaren,  Centrum för rättvisa, medverkar landstingen till att bryta mot sjukvårdens sekretessbestämmelser, och till att kränka patienters rättigheter, när uppgifter om deras hälsa sedan lämnas ut i teveprogram.

Enligt anmälaren sker detta ofta utan att patienter eller deras anhöriga över huvud taget informerats.

– Många personer vi varit i kontakt med tycker att deras eller deras anhörigas privatliv fläks ut i tv, säger Centrum för rättvisas VD Clarence Crafoord.

Några av de produktioner som nyligen filmats på sjukhus i Skåne, är kanal 5s serie Unga Läkare som följer några nyutbildade läkare på SUS i Malmö och Lund,  barnprogram på SVT, Wallander och dramaserien Bron.

I alla de fallen har det gjorts särskilda avtal om att filma med Region Skåne.

Från Region Skåne vill man idag inte uttala sig om kritiken eller om hur avtalen skrivs - utan svarar med ett skriftlig uttalande från den Juridiska avdelningen.

"Det råder fotoförbud på Region Skånes sjukhus men man kan söka och få särskilda tillstånd vars villkor ska värna sekretessen och patientintegriteten. "

JO har tidigare fällt bland annat Akademiska sjukhuset i Uppsala för att ha tillåtit teveinspelningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".