Malmö

Lärare skapar nätverk mot rasism

1:13 min

Malmö kommer få ett lärarnätverk för att motverka rasism i skolorna. Enligt en studie av Ungdom mot rasism har 48 procent av alla elever i Malmö med utländsk bakgrund uppgett att de varit utsatta för just rasism.Och nu vill politikerna arbeta mer kontinuerligt med frågan.

Idag träffas 48 anställda från 18 skolor på ett inledande seminarium, och det ska bli startskottet för en antirasistisk kraftsamling.

– Syftet med dagen är också att skapa ett nätverk med antirasistiska lärare säger en av initiativtagarna Gustavo Nazer på utbildningsförvaltningen i Malmö.

Han menar att ett av syftena är att hitta vägar för att motverka rasismen, men också ta reda på hur utbredd den egentligen är.

– Det är viktigt för mig, för Malmö, för Sverige, att få reda på hur våra pedagoger arbetar och vad de möter i vardagen.

Mer än hälften av Malmöungdomarna har idag rötter från andra delar av världen. Och med nätverket hoppas politikerna att man ska kunna samla kompetensen, sprida exempel och stödja det arbete som pågår.

– Målet är en skola fri från rasism och diskriminering, säger Hanna Thomé (V), kommunalråd med ansvar för antidiskriminering i ett pressmeddelande.