Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Vårdcentraler kan bli bolag

Publicerat lördag 16 februari 2013 kl 10.00
Regionråd: "Vi tittar förutsättningslöst"
(1:31 min)
Vårdcentralen Sankt Lars i Lund. Foto: Lina Sundahl Djerf/SR Malmö

En del av de offentliga vårdcentralerna i Skåne kan komma att drivas som bolag. Enligt flera källor förs just nu diskussioner med primärvårdsledningen om hur det ska genomföras.

Men Michael Sandin (M), vårdproduktionsberedningens ordförande, vill inte bekräfta något.

– Det finns inget sådant beslut som skulle handla om att vi vill bolagisera den offentliga primärvården. Vi tittar helt förutsättningslöst på hur primärvården skulle kunna bli ännu bättre och få en bättre organisationsform, så att de som jobbar där får en större frihet att utveckla sin verksamhet. Jag vill inte föregripa genom att sitta här och spekulera, säger han.

Men enligt flera källor finns det planer på att lägga uppemot hälften av de offentliga vårdcentralerna i regionägda bolag. En tanke är att bilda flera småbolag med en handfull vårdcentraler i varje.

Anledningen till att den styrande femklövern utreder organisationsformen är att man vill att vårdcentralerna ska mer självständiga. En vårdcentral som till exempel går back ska få hantera det själv, medan en vårdcentral som gör ett överskott ska kunna få behålla det.

– Det upplever de som jobbar i dag att de inte kan, och det håller jag med om att det är ett problem. Det är ett av flera skäl till att vi vill titta på organisationsformen, säger Michael Sandin.

Socialdemokraten Ingrid Lennerwald i vårdproduktionsberedningen är kritisk. Hon tror att en bolagisering kan leda till att det politiska ansvaret försvinner, om till exempel en vårdcentral läggs ner.

– Man tror att man fixar det genom att lägga in det i en bolagsstyrelse och säga att "det är inte vi som har gjort det, utan det är bolaget". Och det är klart att om man bolagiserar, så är det ju också mycket lättare att sälja bolaget, och då innebär det att man kan smygprivatisera verksamheterna, säger hon.

Om planerna blir verklighet, så blir Region Skåne sannolikt först ut i landet med att bolagisera stora delar av de offentliga vårdcentralerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".