Lund

Hemlösa kritiserar kommunens siffror

1:44 min

Det finns tre gånger så många hemlösa i Lund, som kommunen påstår. Det hävdar De hemlösas förening i Lund, som inte fick träffa regeringens hemlöshetssamordnare på besök i kommunen.

Hela onsdagen hade Lunds politiker besök av regeringens samordnare för hemlösa, Michael Anefur. Han blev informerad om situationen för de hemlösa i kommunen.

De hemlösas förening i Lund fick inte vara med på mötet, vilket upprör ordförande Gertrud Anljung. Hon anser att anledningen var att föreningen inte har samma ljusa bild av situationen som kommunledningen.

På mötet fick regeringens samordnare veta att det förra året fanns 112 hemlösa i kommunen. Det är under rikssnittet, men den siffran avfärdas av Gertrud Anljung, ordförande i De hemlösas förening i Lund:

– Om man bara räknar en tredjedel av de hemlösa, så kan vara ganska nöjd. Om man hade räknat alla så hade man kommit fram till att det är 351 hemlösa. Det kom nämligen socialstyrelsen fram till i fjol.

– Men så räknar inte Lunds kommun, för de vill ha ett litet problem som det är lätt att lösa. Och ändå löser de inte det, säger Gertrud Anljung.

Jakob, en hemlös som härom dagen fick lämna ett boende på ett härbärge, ger inte mycket för politikernas ljusare bild av situationen:

– Jo visst är det jättebra! Förra året dog 12 stycken och sju flyttade till Kävlinge, så fortsätter de så här så har de utrotat hemlösheten i LUND 2020.

De hemlösas förening har inte givit upp om att få ge Michael Anefur sin bild av de hemlösas situation:

– Vi har bestämt att skriva ett öppet brev i någon tidning till honom. Om inte berget kommer till Muhammed, så får Muhammed gå till berget. Då ska vi berätta hur det är i verkligheten, avslutar Gertrud Anljung.