Flera skåningar prisade vid Grammisgala

Lasse Stefanz från Kristianstad, vann årets dansbandsgrammis. Priset för årets bästa hiphop gick även det till Skåne och Timbuktu och Damn!  Mannen med den röda trombonen, Österlens största jazzmusiker, Nisse Landgren, belönades med hederspriset.

First Aid Kit blev Grammisgalans stora vinnare. Systerduon plockade hem fyra tunga priser i samband med onsdagskvällens musikfest. Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kit kammade hem priser i fyra av sex kategorier de var nominerade i.

– Det känns jättekonstigt och jättekul, vi är i chocktillstånd och mållösa, säger Klara Söderberg.

– Det är de finaste priserna man kan få i världen, och de andra nominerade artisterna är de finaste i världen, så vi är bara ödmjuka, säger Johanna Söderberg.

Duon plockade hem de tyngsta priserna, årets artist och årets album för "The lion's roar". Systrarna Söderberg gick också hem med ytterligare två priser, årets pop och årets kompositör.

– Vi måste tillägna priset till alla unga tjejer som vågar gå sin egen väg och köra sin egen grej och inte låter sig köras över av alla idéer om hur man ska se ut, sade de i samband med att de tog emot ett av priserna.

Priserna på Grammisgalan avrundar ett fantastiskt år för First Aid Kit som nyligen även belönades med prestigefyllda Nordic Music Prize.

Oskar Linnros sparkade igång onsdagskvällens firmafest för musikbranschen på Cirkus i Stockholm med att premiärspela nya singeln "Hur dom än".

Galan, som arrangeras av branschorganisationen Ifpi, leddes av Timo Räisänen och Kalle Moraeus.

Världsstjärnorna i Swedish House Mafia hade fem nomineringar och plockade hem två statyetter. De fick pris som årets elektro/dans och för andra året i rad blev de årets svenska internationella framgång. Danstrion fanns dock inte på plats.

– Vi är så glada att vi fått er att dansa, hälsade de via en videoinspelning.
Tidigare under dagen blev det också känt att Swedish House Mafias Sebastian Ingrosso tillsammans med Alessandro "Alesso" Lindblad fick ta emot priset som årets innovatör.

Mando Diao var nominerad i fem kategorier och fick hålla till godo med priset som årets folkmusik/visa för sina Gustav Fröding-tolkningar på albumet "Infruset". Priset delades ut av Timbuktu som senare också mottog priset som årets hiphop/soul tillsammans med Damn.

– Kan man ge bort en Grammis? Tycker inte vi borde ha vunnit, alla de andra vi tävlar mot är mer värda, sade Timbuktu i sitt tacktal.

Det tunga priset årets låt har röstats fram av svenska folket. I år föll valet på Stiftelsens "Vart jag än går".

Mannen med den röda trombonen, Nils Landgren, belönades med hederspriset.

Olle Ljungström uppträde på galan med låten "Världen är bättre nu" från sitt kommande album och Kleerup och Loreen presenterade samarbetet "Requiem solution". Mando Diao avslutade festen med "En sångarsaga".