Malmö

Kommunal kontroll ska stoppa svart ekonomi

1:25 min

Företag som upphandlas av Malmö stad har handlat med svarta pengar. Och nu skärper kommunen kontrollen av näringsidkarna, och hoppas att detta också ska få goda effekter på arbetslösheten.

– Organiserad brottslighet behöver tvätta sina pengar, och det har de gjort i företag som kommunen ibland handlat eller köpt tjänster av, säger kommunalrådet Andreas Schönström (S).

I år ska den nya upphandlingspolitiken testas i fem olika branscher, bland annat städ och bygg. Och genom att hårdgranska företagens kopplingar till den svarta marknaden tror också politikerna att detta ska ge fler arbetstillfällen.

– Arbetslösheten är grunden till den svarta ekonomin. Och kan vi då genom upphandling ställa krav på att ge arbetslösa jobb är det en avsevärd förbättring säger Schönström.

Den tuffare kontrollen ska genomföras av både kommunen och de fackliga organisationerna. Om ett år kommer projektet utvärderas och förhoppningen är att de nya reglerna ska införas på all upphandling i kommunen när det gäller tjänster.

– Man ska veta som skattebetalare, att när vi upphandlar bygge av skola, väganläggningar eller färdtjänst, så bidrar det till ett sunt näringsliv, sjysta löner och nya jobb.