Ystad

Unga i Ystad känner sig bortglömda

1:28 min

Unga invånare i Ystad känner sig bortglömda och har önskemål om nya bostäder medans stadens visionärer vill satsa på pensionärer och bygga nere i hamnen.

– Det erbjuds inte speciellt mycket för människor i min ålder. Jag tror att det största problem är bostäder vilket gör att man inte vill stanna här. Folk i min ålder vill hyra billigt, säger Caroline som är 25 år gammal och bor i Ystad.

25% av invånarna i Ystad är över 65 år, vilket gör Ystad till Skånes näst äldsta kommun efter Simrishamn. I tisdags berättade kommunen att man ska plocka fram ett helt nytt program för att fixa jobb åt ortens ungdomar.

Enligt Caroline som bor i staden handlar det om brist på bostäder som gör att unga drar. F.d. stadsarkitekten och visionären Ulf Karmebäck säger att fler måste flytta in fler människor till Ystad för att man ska kunna bygga ut.

– Det behövs mera folk i stan. Säkert en 10 000 fler, säger Ulf Karmebäck.

Under sina 25 år som stadsarkitekt i Ystad satsade Ulf Karmebäck på pensionärerna genom att satsa på pensionärsboende. Men trots det han anser att ungdomarna är framtiden men poängterar även på att pensionärerna måste ha det bra.