Malmö

Taximordet: Mordmisstänkte 45-åringen häktad

1:12 min

Idag häktades en 45-årig man, misstänkt för det så kallade taximordet i Malmö 2011. 45-åringen flydde utomlands efter mordet, men kom tillbaka till Sverige för några dagar sedan och överlämnade sig till polisen.

45-åringen har varit häktad i sin frånvaro i 15 månader. Idag var det häktningsförhandlingar i Malmö tingsrätt. Åklagare Michael Hansson begärde 45-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Försvarsadvokat Gunnar Falk bestred häktningen och begärde att hans klient skulle försättas på fri fot. Tingsrätten gick på åklagarens linje.

45-åringen flydde till Egypten direkt efter mordet, men har hela tiden hävdat sin oskuld. Han har velat återvända till Sverige, men uppger att han varit rädd att gå till den egyptiska polisen för att han riskerade att bli utlämnad till sitt hemland Syrien.

Det faktum att mannen nu frivilligt överlämnat sig till polisen i Sverige, gör honom inte mindre misstänkt, säger åklagare Michael Hansson.

– Nej, jag tror ju på att det är förhållandena nere i Egypten. Alltså, det var bättre att få detta uppklarat i Sverige än att gömma sig för egyptiska polisen.

Åklagaren har till 7 mars på sig att väcka åtal. 45-åringen sitter häktad med restriktioner för att inte kunna försvåra utredningen och för att det föreligger risk för flykt. Även om rättens ordförande fick hålla med om att den risken i skenet av den häktades hemresa, nog inte var överhängande