Malmö

FP:"Viktigast är att lära sig det svenska språket"

2:00 min

Förläng skolplikten för nyanlända elever och låt dem gå kvar i skolan tills de lärt sig ordentlig svenska. Det föreslår regeringen. Äntligen, tycker Folkpartiet i Malmö och välkomnar förslaget med öppna armar.

– Vill vi få in dessa nysvenskar i vårt samhälle då måste vi också visa på att vi satsar på dem. Och visa att det viktigaste är att lära sig det svenska språket, säger Folkpartiets gruppledare i Malmö Ewa Bertz.

Många grundskoleelever födda utomlands klarar idag inte behörighet till gymnasiet. Därför presenterar regeringen en rad nya förslag.

Bland annat vill de att grundskoleelever som inte klarar målen i svenska ska få stanna kvar i skolan till svenskan är fullbordad, eller som längst till de fyller 18 år. Och på den punkten håller Malmös skolkommunalråd med.

– Jag tycker att det är positivt att man ser att vissa elever behöver längre tid på sig att klara målen i årkurs nio säger Katrin Stjernfeldt-Jammeh (S).

Dessutom vill regeringen öka svenskaundervisningen med ytterligare tre timmar i veckan. Och med det förslaget följer också en påse pengar, totalt 30 miljoner kronor i stadsbidrag, en summa som alla svenska kommuner får dela på. Alldeles för lite anser skolkommunalrådet.

– När staten satsar 30 miljoner kronor är det väldigt små pengar. För Malmös del skulle det innebära mindre än två lärartjänster. Det här gör ingen skillnad.

I förslaget ges också möjligheten att ge elever med behov mer svenskaundervisning på bekostnad av andra ämnen.

– Är det så att man prioriterar svenska måste man också prioritera bort. Och det är kanske vissa år man gör det, tills man lärt sig det svenska språket säger Ewa Bertz(FP)

– Jag ser inte alls poängen med det. Det finns ingen motsätning i att lära sig svenska och också hinna med andra ämnen och utvecklas precis som alla andra elever säger Katrin Stjernfeldt -Jammeh.