Malmö

Vilks utställning upprör grannar

1:18 min

Att konstnären Lars Vilks ska ställa ut sin kontoversiella konst i ett galleri i centrala Malmö oroar flera grannar till galleriet. Inte långt efter beskedet om att utställningen skulle äga rum kunde galleristen finna sin dörr nedklottrad med målarfärg och oron för att något värre ska hända är stor bland vissa som bor i området.

– Jag blev ju nervös, inte chockad direkt men näst intill. Det slog ju ner som en bomb. Man vet ju aldrig om de hänger upp de där teckningarna så kan det ju bli rabalder och demonstrationer. Det kan ju sluta hur som helst, säger en grannarna Per Berg som bott i kvarteret i 34 år.

– Jag blev ju nervös, inte chockad direkt men näst intill. Det slog ju ner som en bomb. Man vet ju aldrig om de hänger upp de där teckningarna så kan det ju bli rabalder och demonstrationer. Det kan ju sluta hur som helst, fortsätter Per Berg.

Galleriet ligger på väster mitt bland bostadshus, butiker och resturanger.

Många av grannarna är upprörda och tycker att det är ett dumt sätt att dra till sig uppmärksamhet på. Väldigt få har låtit sig intervjuas men så här låter några av kommentarerna.

"Det är en stor internationell konflikt, varför ska vi behöva få hit den?"

"Det smutsar ner vårt område"

"Det kommer bli stökigt"

"Fel folk kommer att komma hit"

Andra tar nyheten med ro och tycker inte det är något att stressa upp sig över. En av dom är Emma Eriksson och hon menar på att det är en smäll man får ta när man väljer att bo i centrum.

– Jag tycker inte så mycket. Jag tycker inte det är så konstigt det är en del av livet. Det är inget som oroar mig men jag förstår att det bli uppmärksammat.