Skåne

Mindre pengar till Skånes pensionärer

1:27 min

Pensionärsföreningarna PRO och SPF förlorar en femtedel av föreningsbidraget från Region Skåne. Göran Göransson, Ordförande för PRO Skåne, säger att minskningen kom som en total överraskning och innebär att man måste dra åt svångremen rejält.

– Antingen måste vi dra ner på verksamheten till fromma för våra pensionärer eller så måste vi se över personalsituationen,  men den kan vi knappast göra något för vi har redan rationaliserat så hårt det bara går, säger Göran Göransson. 

Det var när en anställd på PRO läste protokollet från Hälso- och sjukvårdsnämnden senaste sammanträde som han upptäckte beslutet om att sänka bidragen för de skånska pensionärsföreningarna. Beskedet ledde till oro och krismöten på många håll i länet. Anders Åkesson (MP) är vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden och han säger att regionen måste prioritera: 

– Vi måste hantera den budgeten vi har och i år satsar vi extra resurser inom psykiatrin, men alla områden är viktiga, säger han. 

Nämndens ordförande, Carl-Johan Sonesson (M), säger att valet mellan att ge pengar till sjuka patienter och friska pensionärer är ganska lätt. Men PRO:s ordförande Göran Göransson tycker att Regionen borde tänka mer långsiktigt än så: 

– Det är social gemenskap som vi sysslar med inom PRO och om vi kan hålla människor friskare längre så slipper de utnyttja sjukvården, och det faller ju tillbaka på Region Skåne på ett eller annat vis.