Malmö

Åklagare vill slå ihop Mangsbevisning

2:18 min

Den livstidsdömde Peter Mangs kan dömas för fler brott än de han fälldes för i tingsrätten. Men det ställer bland annat stora krav på det vittnesmål som en expert från Statens kriminaltekniska laboratorium avger i hovrätten i dag.

För att Peter Mangs ska fällas i hovrätten för fler brott krävs det att bevisen som presenterades i tingsrätten betraktas som en helhet. Då ser man att brotten hänger ihop, menar tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem.

– Varje mål är unikt, men jag vill säga att detta mål är av sådan karaktär att det vore fullständigt felaktigt att ensidigt snegla på åtalspunkt för åtalspunkt och blunda för de andra eftersom bevisningen är så sammanvävd, säger Sven-Erik Alhem.

Tingsrätten fann övertygande bevisning för att Peter Mangs är skyldig till två mord och fem mordförsök, men valde att fria honom för ett mord och fem mordförsök.

Nu vill åklagarna att hovrätten skall fälla Peter Mangs för ytterligare tre mord och 13 mordförsök.

Åklagaren måste därför ingående och pedagogiskt förklara för hovrätten hur de tekniska analyserna som binder Peter Mangs vapen till brotten är gjorda. Utöver det måste åklagaren även övertyga hovrätten att Peter Mangs är skyldig till fler brott än han fälldes för i tingsrätten.

Utmaningen blir att visa hur kulor från brott han friats för faktiskt hör ihop med kulor från brott han fällts för. Framför allt handlar det om den våg av skjutningar som inträffade i Malmö sommaren och hösten 2010.

– Om man tittar på många av de mordförsök som ogillades i tingsrätten så tycker vi att de faktiskt hör ihop, säger kammaråklagare Håkan Larsson.

Det handlar om att istället för att enbart se till detaljer vid varje enskilt brott också se till helheten och sedan komma fram till vad som rimligtvis har hänt.

I ett omtalat mordfall i Säffle förra året friades tre personer i tingsrätten, men i hovrätten fälldes en person för mordet då hovrätten valde att betrakta samma bevisning ur ett annat perspektiv.

– Just det målet är en mycket bra belysning av vad jag menar, att man vidgar vyerna så att man tar in allt och gör en sammanställning av detta, säger Håkan Larsson.

Peter Mangs fortsätter att neka till brott och vill bli helt frikänd, men enligt Sven-Erik Alhem kommer det bli en annan dom än i tingsrätten om hovrätten väljer att se bevisningen och brotten som en helhet.

– Förutsättningarna ökar väsentligt för att få Mangs fälld för fler åtalspunkter än vad tingsrätten kom fram till, säger han.

Om hovrätten dömer Peter Mangs för fler brott ändras också hans förutsättningar att någon gång i framtiden få livstidsstraffet omvandlat till ett tidsbestämt straff.

– Hans livstidsstraff kommer bli ett äkta livstidsstraff sånär som möjligen på ålderns höst då han kan anses var fullständigt ofarlig, säger kammaråklagaren Håkan Larsson.