Södra Sandby

Skånsk Vasaloppsveteran laddar för sitt 41:a lopp

1:35 min

Över 500 skåningar ställer upp i Vasaloppet på söndag. En av dem är veteranen Folke Sjöberg som har åkt Vasaloppet 40 gånger tidigare. Hemma i tvättstugan i Södra Sandby ligger hela Vasaloppspackningen.

– Man vet ju inte riktigt vad som väntar i Sälen. Det kan variera från plus till minus 25. Man måste vara förberedd på alla eventualiteter, säger den rutinerade Vasaloppsåkaren.

Förutom de 40 Vasaloppen har Folke Sjöberg även åkt ett antal öppna spår men de räknas inte. Veteran blir man när man har avverkat 30 lopp mellan Sälen och Mora.

– Varje lopp är lika spännande och ovisst, säger Folke Sjöberg.

De som har avverkat 30 Vasalopp kvalar också in i Vasaloppsveteranklubben. Klubben har drygt 700 medlemmar och det finns till och med de som närmar sig 60 lopp, berättar Folke Sjöberg. Hans egen uppladdning har dessvärre blivit störd av en vurpa tidigare i veckan då han fick in staven i bröstet.

– Det känns inte riktigt bra i bröstkorgen men än har jag inte gett upp. Jag åker med upp och hoppas vara okej på söndag morgon, säger Folke Sjöberg.

Ute i hallen hänger ett antal medaljer och diplomet Folke Sjöberg fick efter sitt 30:onde lopp, nummer 307 i världen. I övrigt pryds hallen av pjäxbagar, skidfodral och lite längre bort står Vasaloppsskidorna.

– Ja, de tänkte jag åka på, på söndag.

Han vallar själv. Det är en del av tjusningen.

– Man tar hela risken eller skulden om det blir fel, själv.

Det är tillåtet att valla om längs spåret och vid alla kontroller finns det gratis valla. Lite längre bort i huset står ytterligare ett par skidor.

– Det är mina och min hustrus träningsskidor. Du ser hon har med sig delar av Kungsmarken i klistret, konstaterar Folke Sjöberg.

När man tränar i Skåne måste man ha ett par "fulskidor" som är okej att repa. Årets vinter har ju som bekant innehållit en del snö men oftast är ju vintrarna varit mer fattiga på den varan. Då blir det rullskidor, ända fram till tävlingen.

– Det är bra träning det med, man blir stark i överkroppen men man missar diagonalträningen och det kan man få känning av när man kör Vasaloppet, berättar Folke Sjöberg.

De flesta åker upp ett par dagar före själva loppet. Då bör man ägna sig åt att ladda upp mentalt.

– Träna gör man inte, man ska vara så färdigtränad att man kan köra loppet på söndag, vid det här laget.

Om man ska köra loppet för första gången, vad ska man tänka på?
– Man ska vara tränad. Helst gå med i en klubb där man har teknikträning och kan lära sig teknik på rullskidor till att börja med och få de tips som behövs, faktiskt, tycker Folke Sjöberg.

Går det att köra Vasaloppet på vilja?
– Man kan alltid köra igenom på vilja, även om man är otränad men det kommer surt efteråt, det kan jag lova, säger Folke Sjöberg.