Skåne

Oscarsvinnaren Malik: "Tack Rodriguez"

4:57 min

Den svenske filmaren Malik Bendjelloul fick en Oscar för "Searching for Sugar Man" i dokumentärfilmsklassen vid galan i Los Angeles. Och Paul Ottosson fick sin tredje gyllene statyett för proffsredigering av ljudet till "Zero dark thirty".

Det är första gången sedan 1984 som en svensk film belönas med en Oscar. Då var det Ingmar Bergmans "Fanny & Alexander" som kammade hem hela fyra priser, bland annat för bästa icke engelskspråkiga film.

"Searching for Sugar Man" berättar den osannolika historien om den amerikanske musikern Sixto Rodriguez som utan att veta om det var en superstjärna i Sydafrika. Hans musik piratkopierades och blev betydelsefull för vita anti-apartheidaktivister, som trodde att musikern var död. I själva levde Sixto Rodriguez ett anonymt och tillbakadraget liv i Detroit.

Filmen är regissören Malik Bendjellous långfilmsdebut. 35-åringen från Ängelholm har bland annat tidigare arbetat för Sveriges Televisions kulturprogram "Kobra".

Malik Bendjelloul fick ta emot priset ur superstjärnan Ben Afflecks hand, 03.44 på måndagsmorgon, svensk tid, tillsammans med sin brittiske medproducent Simon Chinn.

– Oh boy! Tack så mycket. Tack till Akademin och tack till en av de bästa sångarna någonsin, Rodriguez, sade Malik Bendjelloul, som även passade på att tacka bland annat Sveriges Television och Svenska filminstitutet förutom sina vänner och familj, i sitt tacktal i Dolby Theater i Los Angeles.

Även Lönsboda fick smaka Oscar - bygdens son Paul Ottosson belönades för sitt arbete med Kathryn Bigelows film "Zero dark thirty", som handlar om jakten på Usama bin Ladin.

Han fick en Oscar för bästa ljudmixning - och det blir hans tredje gyllene statyett - 2010 fick han två stycken, Bäst ljudredigering och Bästa ljudmixning till filmen The Hurt Locker.