Malmö

Malmö vill konkurrera med Harvard

1:46 min

Malmö borde ha en internationell handelshögskola av världsklass. Det föreslås i en forskningsstudie. I dag fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att göra en förstudie om skolan.

Förslaget kommer från forskarna Åke E Andersson från Sverige och Christian Wichmann Matthiessen från Danmark som på uppdrag av Malmö Stad, Region Skåne och Sydsvenska industri- och handelskammaren har studerat hur integrationen i Öresundsregionen kan skyndas på.

I sin slutrapport föreslår de bland annat att en internationell handelshögskola som ska konkurrera med de bästa i världen ska etableras i Malmö. Kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S) tror att det vore möjligt.

– Jag tror att det är lättare för oss än både för Köpenhamn och Lund eftersom de redan har sina etablerade högskolor där med sina nischer, säger Ilmar Reepalu. 

Skolan bör enligt forskarna satsa på doktorandubildningar och MBA-utbildningar (Master of Business Administration) som kan ge jobb i globalt verksamma företag. Ilmar Reepalu anser att det vore en stor fördel att etablera en sådan skola i Malmö, som är en kosmopolitisk stad. 

– Det talar väldigt mycket för att en sådan handelshögskola ska bygga en bra relation och bra kontakter med tillväxtregioner i Asien, Latinamerika, Ryssland och annat, säger han.

I dag tar kommunstyrelsen i Malmö ställning till att bekosta en förstudie om skolan, i hop med Sydsvenska industri- och handelskammaren.

I Skåne finns redan Ekonomihögskolan i Lund och i Köpenhamn en handelshögskola. Ingen av dem är bland de 20 främsta i världen. För kvala in i den klassen måste en framtida internationell handelshögskola i Malmö kunna locka de allra bästa. Det tror Ilmar Reepalu är möjligt. 

– Man måste självklart sikta högt. Man har faktiskt varit väldigt duktig på det i Jönköping. De har skapat en internationell handelshögskola som har väckt uppmärksamhet. Så visst finns det möjligheter. En högskolas kvalitet ligger självklart i vilka forskare och lärare man lockar dit, säger Ilmar Reepalu.