Skåne

Oscar ger stort sug efter Sugar man

1:23 min

Sedan Ängelholmaren Malik Bendjelloul prisats med en Oscar för sin film "Searching for sugar man" har trycket på biograferna ökat. Nästan alla biografer i Skåne kommer nu sätta in extravisningar av filmen.

Jan Werner,på filmstaden i Lund, tycker det är på tiden att man hyllar dokumentäregenren och hoppas att fler ger filmen en chans.

Nu hoppas jag ju att fler fått upp ögonen på den och dom som missat den tar chansen och ser den på bio och stöttar dokumentärfilm som är kul att den får chansen på bio. Att den vann en Oskar tror jag kan göra att det drar lite extra. Det är den effekten som stora priser brukar ha.

Regisören Malik Bendjelloul är född i Ystad men uppvuxen i Ängelholm. Biografen cinema 3 i Ystad har fått många förfrågningar från folk som vill se den och i Ängelholm kommer att sätta in extra visningar.

Helst av allt hade de velat ha regisören på plats på hemma plan, men det är ju tyvärr omöjligt i dagsläget säger man på Ängelholmsbiografen Röda Kvarn.

Men att han är skåning tror biochefen i Lund inte har att göra med den stora efterfrågan, utan det som spelar störst roll är Oscarn och den internationella uppmärksamheten som filmen fått. I dagsläget har drygt 70 000 personer som sett filmen på bio, vilket är ovanligt mycket för en dokumentärfilm.