Sturup

Aktivister ville rädda Astra Zenecas hundar

1:18 min

I går kväll försökte Djurrättsalliansen stoppa det flygplan som skulle transportera Astra Zenecas försökshundar. Planet lyfte vid midnatt från Sturups flygplats mot Manchester i England. Försökshundarna kommer från läkemedelsföretagets kennel i Örkelljunga, som Astra Zeneca håller på att avveckla.

– Vi fick information om att det var en transport på gång från kenneln i Örkelljunga, och att hundarna skulle transporteras till Sturup berättar Rasmus Andersson. En av de 20-tal djurvännerna som var på plats igår kväll. 

På flygplatsen försökte Djurättsalliansens aktivister hindra transporten genom att blockera vägen, hålla sig fast -och lägga sig framför de lastbilar som skulle köra in till flygbanan. Läkemedelsföretaget Astra Zeneca hade under transporten eskort av polisen.

– Flera poliser hoppade ut och pepparsprayade och slog aktivister som försökte stoppa de här transporterna med ickevåld säger Rasmus Andersson.

För Djurättsalliansen är varje hund en enskild individ och de påpekar att vad Astra Zeneca gör mot dessa försökshundar hade en privatperson aldrig utsatt sina egna husdjur för.

Med avvecklingen av kenneln kommer Astra Zeneca göra en uppdelning av försökshundarna. Hundarna som är av rasen Beagle kommer att få olika öden.

– De kommer att dels att transporteras till vår forskningsanläggning i Mölndal och dels till Storbritannien där dem kommer att ingå i djurforskning. Ett antal avelshundar kommer också att placeras ut hos anställda på läkemedelsföretaget säger Jakob Lund, presschef på Astra Zeneca. 

Ester Sökjer-Petersen