Skåne

Dags att lämna in bössan

1:14 min

Med start på fredag och tre månader framöver kan man lämna in vapen och ammunition som man inte har tillstånd för, utan att bli registrerad eller misstänkt för något brott. Det är den tredje vapenamnestin hittills och den görs för att minska antalet olagliga vapen i samhället.

Från 1 mars och fram till 31 maj kan man lämna in illegala vapen anonymt utan att bli registrerad eller anmäld för brott. Under vapenamnestin 2007 lämnades drygt 13 600 vapen in, varav 32 var automatvapen.

Under de tidigare vapenamnestierna 2007 och 1993 har man samlat in flest vapen i Stockholm därefter följt av Skåne.

– Oavsett vilken bakgrund det finns till att vapnet kommit till oss är det bra att vapnen inte cirkulerar, därför ser vi detta som en bra möjlighet för människor att lämna ifrån sig vapen, säger Lars Fröstell, informationsdirektör vid Skånepolisen.

Han påpekar också att det är brottsligt att ha ett vapen hemma som man inte har ordentliga papper på. Även om det är ett gammalt militärvapen som inte använts på 100 år.

Det är inte alla polisstationer som har möjlighet att ta emot vapen men majoriteten av de större kommer vara öppna för inlämning. När man lämnar ska man tänka på att inte komma med ett laddat vapen och man bör ha det i ett fodral.

– Det är ju trots allt ett vapen så man ska hantera dem försiktigt. Sedan bör man kanske inte välja att åka buss till polisstationen, men vi är tacksamma att man kommer in med dem, säger Lars Förstell.