Lund

Inga nya avtal för sjuksköterskorna på barnintensiven

2:00 min

Det blev inget nytt avtal för intensivvårdssjuksköterskorna vid barnintensiven i Lund vid slutförhandlingarna i dag. Vårdförbundet gick inte med på Region Skånes bud, och risken är nu stor att avdelningen står utan trettiotalet sjuksköterskor i slutet av april.

– Det här är så fruktansvärt arrogant och klantigt gjort från regionens sida, så det finns nästan inte ord för det. Att driva en princip om arbetstider så långt att man mer eller mindre har tvingat personalen att säga upp sig, och sedan slå sönder sin egen verksamhet - det är helt uppåt väggarna, säger Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet Skåne.

33 av de 45 specialistsjuksköterskorna på barnintensiven sa upp sig i januari, eftersom Region Skåne ville göra om deras avtal. Regionens senaste bud var att de sjuksköterskor som jobbar nu får behålla det gamla avtalet, medan ny personal skulle få det nya avtalet. Men sjuksköterskorna vill inte ha två olika avtal och sa därför nej. Enligt sjukhuschefen Jan Eriksson är det allvarligt om sjuksköterskorna slutar.

– Det här är medarbetare med hög och speciell kompetens, och vi och de sjuka barnen behöver dem, säger han.

Men hur planerar ni om det blir verklighet?

– Vi kommer att ha kvar en kapacitet att klara barnhjärtkirurgin. Det måste vi prioritera, eftersom vi tillsammans med Göteborg är det enda stället som kan ge den vården. Därutöver kommer vi att pröva de möjligheter som finns att omdisponera bemanning, säger Jan Eriksson.

Specialistsjuksköterskorna på de andra intensivvårdavdelningarna, det vill säga thorax, neuro och neonatal, gick med på regionens bud och tecknade avtal i dag. Detsamma gäller Kommunal på alla fyra avdelningarna. Regionens personaldirektör Ann-Sofi Bennheden har fortfarande hopp om en lösning även för sjuksköterskorna på barnintensiven.

– Vår förhoppning är nu att fortsätta kontakterna med Vårdförbundet, säger hon.

– Så länge de inte backar hela vägen och säger att sjuksköterskorna får behålla sitt gamla avtal, då är vi vid vägs ände, säger Mats Runsten på Vårdförbundet.