Lund

Tefat kröner ESS-anläggningen

1:44 min

Det blir den danska arkitektfirman Henning Larsen som får uppdraget att utforma ESS-anläggningen i Lund. Huvudbyggnaden kommer att domineras av ett stort runt ljust tak som kommer att synas på långt håll.

– Det har vi tänkt ska vara ett slags kännetecken för ESS, berättar Helle Basse Larsen, som är projektledare på Henning Larsen Architects.

ESS-anläggningen byggs i norra Lund bredvid Max Lab IV där byggarbetsplatsen redan kan ses från E22:an. Anläggningen domineras av ett stort runt ljust tak. Under det kommer en grupp byggnader finnas, bland annat den så kallade målstationen. Under jord hamnar den 600 meter långa acceleratorn.

Byggnaderna runtomkring med instrument blir låga, men huvudkomplexet med det stora ljusa taket blir 30 meter på sin högsta punkt. Det kommer att synas väl på håll, vilket också är meningen. Enligt det koncept som finns ska kringbyggnaderna ha fasader av trä. Det stora ljusa taket ska vara en lätt stålkonstruktion som delvis släpper igenom dagsljus. Anläggningen kommer inte stängslas in. Istället ordnas säkerheten kring de delar där allmänheten inte bör vara med bland annat djupa diken. Annars vill Colin Carlile, avgående vd för ESS AB att Lundaborna ska kunna komma nära forskningen för att ta bort mystiken kring den.

– De ska kunna promenera runt och komma så nära som möjligt, sager Colin Carlile.

Ambitionen är också att göra en vacker och inbjudande arbetsplats för forskarna som inbjuder till möten.

– De ska känna sig att det är fint att vara där, att de möter andra istället för att vara isolerade i laboratorier, säger Helle Basse Larsen.

I gruppen från Henning Larsen Architects som ska bygga anläggningen ingår flera andra företag som inte bara ska utforma byggnaderna, utan även landskapet runtomkring.

År 2019 ska anläggningen stå klar. Så här långt är halva finansieringen ordnad för de 15 miljarder som krävs. Men i höst tror Colin Carlile att man har säkrat de 80 procent av pengarna som behövs innan spaden kan sättas i jorden.

– Till hösten. Det pågår mycket intensiva diskussioner nu, säger han.