Just nu

Ystad

Hamn redo för spännande koppling

1:25 min

I höstas invigde miljöministern Ystad hamns anläggning för landström till färjor. Satsningen kostade 35 miljoner kronor att bygga men ännu har ingen färja kopplat upp sig.

– Fartygen har inte varit färdigbyggda för att klara detta, säger Björn Boström, vd för Ystad hamn Logistik AB.

Det är när färjorna ligger vid kaj som tanken är att de ska kunna ta emot ström från land från anläggningen, istället för att köra dieselmotorer för att få ström ombord. Vilket i sin tur skulle minska buller och utsläpp i hamnen.

Anläggningen för landström i Ystad hamn stod färdig i slutet av augusti förra året, och nu har två färjor byggts om för att kunna ta ström när de ligger vid kaj.

– Rederierna har lagt ner ganska mycket pengar, 3-5 miljoner per fartyg på detta, säger Björn Boström.

Om ett par veckor ska systemet alltså äntligen provas i skarpt läge, något som har dragit ut på tiden eftersom anläggningen först måste godkännas eller klassas.

– Det är två polska fartyg som ska testas.

Före sommaren tror Björn Boström att åtminstone något fartyg ska ha kopplat upp sig på landströmmen, men det tar nog flera år innan alla färjorna i Ystad hamn är med.

Incitamentet för rederierna att göra den dyra ombyggnaden av sina fartyg är, förutom miljövinsten, att de kan spara diesel och att det är lättare att sköta underhåll vid kaj om inte motorerna är igång, enligt Björn Boström.

Malin Thelin
malin.thelin@sverigesradio.se