Foto: Madeleine Fritsch/Sveriges Radio
Malmö

Malmös barnfattigdom ska halveras

Malmö kommun bör ha som mål att halvera barnfattigdomen till år 2020, och på sikt helt få bort den. Det är ett av förslagen från den så kallade Malmökommissionen som presenterar sin slutrapport nu i eftermiddag. I Malmö lever omkring 30 procent av barnen i fattigdom.

Totalt ger kommissionen 72 olika förslag på hur kommunen ska kunna minska de stora skillnaderna i hälsa och livsvillkor mellan olika delar i staden. Skillnaderna i medellivslängd mellan olika grupper i Malmö har ökat under de senaste 20 åren.

Bland förslagen finns att höja försörjningsstödet för barnfamiljer, att se över vilka behov skolorna har, att minska barngrupperna i förskolan till som flest 15 barn, att inrätta en Barnombudsman och att det ska vara gratis för barn att åka kollektivt. Ett annat förslag är att ta fram 300 lägenheter som ska öronmärkas för bostadslösa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista