Harald Helgesson och Elliot Strandmark. Foto: Anna Falk/Sveriges Radio
Malmö

Fjärrbussarna flyttar till centralen

1:30 min

Malmö är först i landet med att ha all kollektivtrafik samlad på ett ställe. Det är först i år som det varit möjligt att genomföra flytten av fjärrbussterminalen till centralstationen, tack vare en lagändring som ger alla trafikföretag samma förutsättningar när det kommer till tillgången av stationer.

Idag invigdes fjärrbusstationen på Malmö central. Tidigare har fjärrbussarna gått från Svävarstationen men från och med idag går all kollektivtrafik från centralstationen, något som resenärerna verkar tycka om.

– Det är väldigt praktiskt om man inte har någon som hämtar en, sen är det mycket snyggare att hoppa av här jämfört med Svävarterminalen, säger Martina som kommer mer bussen från Köpenhamn.

Mikael Persson på bussbranschens riksförbund har tankar om att göra om fler stationer i samma anda som Malmö och tycker att Malmös centralstation är väldigt bra utformad.   

– Man kan lätt byta mellan olika trafikslag. Taxi, buss, tåg och Skånetrafiken på andra sidan, det är sånt som underlättar för resenärer.

Mikael Persson tror även att bussresandet kommer att öka tack vare ombyggnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista