Björn Boström,vd, Ystads hamn Logistik AB. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Ystad

Allt fler tar färjan från Ystad

1:26 min

Passagerartrafiken till och från Ystad hamn fortsatte att öka under 2012. Det är främst trafiken till Bornholm som ökar, men även trafiken till Polen ökar.

– Bornholmsfärjan gick framåt mest, men även Polen är en växande marknad, enligt Björn Boström, vd för Ystad Hamn Logistik AB.

Den allra största delen av trafiken mellan Sverige - Polen och av trafiken till Bornholm består av polacker och danskar på väg till och från jobb och andra uppdrag. Men på färjorna hittar man också turistande svenskar och polacker.

– Polacker har visat ett större intresse för att turista i Sverige, säger Björn Boström.

Men om fler passagerare tar färjan till Bornholm eller Polen från Ystad - så har de senaste tre årens uppgång av godstrafik brutits,något som beror på att lågkonjunkturen har slagit till enligt Björn Boström.

– Den stora godsnedgången är i godstrafiken till och från Bornholm, inte i den polska, där har vi en väldigt stabil utveckling, säger han.

Enligt preliminär statistik från Sveriges Hamnar så var det hamnen i Malmö som gick bäst framåt av de skånska hamnarna i fjol. Där ökade både trafiken av gods och passagerare med 10 respektive 39 procent. I Trelleborg och Helsingborg minskade både mängden gods och passagerare något under 2012.

Malin Thelin
malin.thelin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista