1 av 3
Ilayda har levt halva sitt liv under hedersförtryck. Nu arbetar hon med att hjälpa andra. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
2 av 3
Ingela Bernholtz, kvinnofridssamordnare och verksamhetsutvecklare. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
3 av 3
Helen Elmqvist och Marie Persson arbetar med hedersrelaterat våld på socialtjänsten i Hässleholm. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
Skåne

Socialtjänsten saknar rutiner för hedersrelaterat våld

1:45 min

Närmare hälften av de skånska socialtjänsterna saknar rutiner för fall som rör hedersrelaterat våld. Detta trots att 90 procent av kommunerna uppger att de har stött på problemet.

Det visar en enkät som Sveriges Radio har gjort, och som 25 av 33 skånska kommuner svarat på.

Helen Elmqvist är socionom och familjefridssamordnare på socialförvaltningen i Hässleholm. Hon berättar vad som hände en kvinna som för några år sedan sökte hjälp hos kommunen för att komma bort från sin familj.

– Hon fick ett papper med alla hyresvärdar i kommunen - sök lägenhet, och återkom när du har fixat ett kontrakt. Har man inte rutiner har man inte satt fokus på att det kan vara något sånt det handlar om, när man ber om hjälp för att bryta upp från sin familj. Man har inte kunskap, uppfattar inte signarerna och ställer inte frågorna, säger hon.

– De får inte den hjälpen de söker. Då drar de sig tillbaka och många blir kvar i situationen de är i. Vilket leder till att förr eller senare blir den tjejens eller killens liv förstört, säger Ilayda.

Hon har själv drabbats och arbetar nu med utsatta flickor och pojkar.

Sedan ett par år tillbaka finns nu rutiner speciellt för hedersrelaterade ärenden i Hässleholms kommun. Men 42 procent av de socialtjänster som svarat på enkäten, saknar alltså beredskap för hur hedersvåld och hedertänkande ska hanteras.

Juno Blom är utvecklingsledare för arbetet med hedersrelaterat våld på länsstyrelsen i Östergötland. Den länsstyrelse som har fått i uppgift att arbeta särskilt med den här frågan.

Hon menar att rutiner är nödvändiga och om socialtjänsterna missar att det handlar om hedersrelaterat våld kan det få förödande konsekvenser, säger hon.

– Det som riskerar att hända är att barn och unga forsätter föras ut ur landet, bli gifta mot sin vilja, som tvingas leva i en vardag med våld, som är kontrollerade, som inte får rätten att älska den männsikan de vill eller studera på universitet fast det är det enda de vill. Några kommer inte få tillgång till de rättigheter som man egentligen har som man är född att ha, säger Juno Blom

På socialtjänsten i Kristianstad har man runt ett fall i veckan där det finns någon form av hedersproblematik. Det berättar kvinnofridssamordnare och verksamhetsutvecklare Ingela Bernholtz. Men än så länge finns inga rutiner.

– Vi har inte haft möjlighet att prioritera den frågan. För mig är det inte bara att producera ett papper som hamnar i en hylla, det gäller att gå ut i grupper och diskutera hur vi ska göra. Tyvärr står vi fortfarande ganska handfallna, vi håller på att skaffa kunskap, säger hon.

Hedersmördade

Fadime Sahindals begravning i Uppsala Domkyrka. Foto: Ola Torkelsson/Scanpix

De hette Pela, Fadime, Maria och Abbas. Nu har släktingar dödat dem. Motivet? Heder.

Hedersvåld

Ett partriarkalt förtryck av främst kvinnor, men också pojkar och unga män. Våldet ses som en legitim oundviklig handling för att återupprätta gärningsmannens eller gruppens heder och värna om den sociala överlevnaden. Hederstänkande kan ge upphov till begränsningar i främst kvinnors och flickors liv. De kan till exempel hindras från att välja vem de träffar eller att själva välja sin partner. Källa: Länsstyrelsen Östergötland

Här finns hjälpen

Foto: Scanpix.

Hedersvåldsutsatt? Hit kan du vända dig för hjälp. #link=347813# och #link=347814# har kvinnojourer i hela landet. #link=347815# finns i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista