Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjöbo

Skåne laddar för att tjäna pengar på skit

Publicerat måndag 4 mars 2013 kl 05.23
Bonde: "Vi kommer tjäna pengar på vår skit"
(1:47 min)
1 av 2
Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
2 av 2
Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

Region Skåne räknar med att utbyggnaden av biogas på sikt kommer att ge runt 3 000 jobb. Dit är långt men på flera håll får nu planer på nya anläggningar allt fastare former. I Röddinge i Sjöbo  skissas på en fabrik för flytande biogas.

– Det är rätt stora ytor det rör sig om, 2-3 hektar, säger lantbrukaren Sven Andersson.

Han är en av initiativtagarna till bolaget Biogas i Sydöstra Skåne AB som bildades i förra veckan av ett 70-tal företagare, de flesta lantbrukare.

Vi står på ett mjukt böljande fält i Röddinge, strax intill väg 11. Detta är platsen som Sjöbo kommun anvisat som lämplig till en framtida biogasfabrik. Just nu sticker stumpar av majsplantor upp ur snön i långa rader, plantor som i framtiden kan bli en av ingredienserna i gasen som ska utvinnas i fabriken. I Sjöbo och omgivande kommuner finns gott om jordbruk som kan leverera gödsel och biomassa som man kan göra biogas av och det är därför man vill bygga en anläggning här, trots att det inte finns någon gasledning som går förbi. Istället är tanken att tillverka flytande biogas som kan köras på lastbil ut till kunder.

Kanske kan det bli byggstart 2015, men först måste man få ihop drygt 250 miljoner kronor, samt få klart med alla tillstånd. Det är mycket pengar, men Sven Andersson tror på idén.

– Vi kan inte backa nu, det är för stora vinster att tjäna på detta, både för oss och för miljön, så vi får jobba på det, säger han.

Biogasen skulle i framtiden kunna leda till 3 000 nya jobb och en tillväxt på flera miljarder spådde Region Skåne i en prognos i somras. Det är långt dit men en del är på gång. Den lilla påsen för äppelskrutt och annat är på plats i allt fler skånska hem och fler anläggningar för biogas planeras. NSR i Helsingborg vill fördubbla sin produktion, Sysav i Malmö vill att bygga eget och i Jordberga närmar man sig byggstart.

Sven Andersson har sin analys av affärsidén klar.

– Jag tycker att det är positivt för lantbrukarna, det går ju ut på att de ska tjäna pengar på sin skit, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".