1 av 2
Juno Blom Foto: Länsstyrelsen Östergötland
2 av 2
Ilayda har levt halva sitt liv under hedersförtryck. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
Skåne

Hedersvåldets offer får inte den hjälp de behöver

Drabbad: "De får inte den hjälp de söker"
1:30 min

Många av socialtjänsterna i Skåne saknar rutiner för hur de ska hantera hederrelaterat våld. En del av de som drabbas får därför inte den hjälp de behöver av socialtjänsten. En av dem är Ilayda som nu arbetar för att hjälpa andra.

– De får inte den hjälpen de söker, då drar de sig tillbaka och många blir kvar i situationen de är i. Vilket leder till att förr eller senare blir den tjejens eller killens liv förstört, säger hon.

Att söka hjälp hos socialtjänsten är ett stort steg för den som lever under hot pågrund av heder, säger Ilayda. Och om socialtjänsten då inte ser problemet kan steget att våga söka hjälp igen bli oöverstigligt, menar hon.

Ängelholm, Kristianstad, Klippan, Bjuv, Höör och Ystad är alla exempel på skånska kommuner som inte har några rutiner för hur de ska hantera hedersfall.

Juno Blom är utvecklingsledare för arbetet med hedersrelaterat våld på Länsstyrelsen i Östergötland. Den länsstyrelse som har fått i uppgift att arbeta särskilt med den här frågan.

Hon menar att rutiner är nödvändiga för att ha något att hålla sig i när det handlar om så komplexa ärenden som väcker mycket känslor. Om socialtjänsterna missar att det handlar om hedersrelaterat våld kan det få förödande konsekvenser, säger hon.

– Det som riskerar att hända är att barn och unga forsätter föras ut ur landet, blir gifta mot sin vilja, som lever i en vardag med våld, som är kontrollerade, som inte får rätten att älska den människan man vill eller studera på universitet fast det är det enda man vill. Några kommer inte få tillgång till de rättigheter som man egentligen har som man är född att ha, säger Juno Blom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".