1 av 2
Karameller för 300 000 kronor ska få personalen att prata värdeord. Foto: Anna Falk/Sveriges Radio
2 av 2
Linda Herkel gillar både godis och idén med värdeorden. Foto: Anna Falk/Sveriges Radio
Malmö

Godis ska locka till värdegrundsprat

Anställd: "Jag tycker det är ett roligt grepp"
1:24 min

Malmö stad har köpt in godis till sina anställda för 300 000 kronor. Godiset ska förmedla värdeord till personalen. Respekt smakar päron. Kreativitet smakar hallon och lakrits. Och engagemang smakar choklad och mint.

– Jag älskar godis så jag tycker det är jättebra. Det är ju inte som att man blir kreativ eller respekterad av att äta en godis men det är något att prata om så det bidrar till diskussioner, säger Linda Herkell som arbetar på kommunen.

Godisskålarna kommer placeras ut hos alla chefer i kommunen, som sedan delar ut godiset till de anställda. Idén är att godiset ska representera känslor som Malmö kommuns anställda känner varje dag och sen bjuda in till samtal och diskussion.

Priset för 60 000 karameller blev 300 000 kronor, alltså 5 kronor styck. Något som kommunikationschef Anders Mellberg inte tycker är så farligt eftersom det är många som ska ta del av det.

– Malmö är en stor organisation med 20 000 anställda. Varje gång vi gör något blir det stora summor pengar. Hade vi tryckt en broschyr eller en handbok hade det också blivit stora summor, säger han.

– Jag har full respekt att man tycker det är mycket pengar så även här är det viktigt att man gör en värdering om det skapar nytta. Och vi tror att detta kan skapa nytta för framförallt Malmöborna.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".