Anders Westin och Anders Lundius, narkossköterskor i Landskrona. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Landskrona

Försiktig optimism vid Landskrona lasarett

Narkossköterska: ”En viss förhoppning kan spåras”
1:35 min

Det råder en försiktig optimism på Landskrona lasarett sen förvaltningsrätten tillfälligt stoppat Region Skånes planer på att lägga ner operationsverksamheten och flytta 4 000 operationer till andra sjukhus.

– I dag känns det som man går till jobbet med lite lättare steg. Folk har bakat kaka i dag och det är lite gladare stämning. En viss förhoppning kan man spåra, säger narkossköterskan Anders Westin.  Men jag tror alla ändå innerst inne är väldigt djupt medvetna om att nu har det gått prestige i detta också, och politisk prestige är inte något som man rår på sådär enkelt.

Anders Lundius som också jobbar som narkossköterska säger att förvaltningsrättens beslut betyder oerhört mycket.

– Det känns lite som om vi har fått in en fot av förnuft i den skånska sjukvården, säger han. Det tänder ett hopp om att vi kan få fortsätta att arbeta lite i lugn och ro i Skånes alla hörn.

Region Skåne får inte genomföra beslutet att flytta operationerna från Landskrona förrän förvaltningsrätten rett ut om det är lagligt eller inte. Hur lång tid det tar är det ingen som vet i dag, och naturligtvis kan ingen heller säga vad förvaltningsrätten till slut kommer fram till.

I väntan på förvaltningsrättens beslut så hoppas Anders Lundius alla fall att politikerna i den styrande femklövern ska börja prata med sin personal om framtiden.

– Redan sen dag ett har vi försökt att få en dialog med politikerna. Men de lägger locket på, säger han. Femklövern har hävdat att de sköter detta i full demokratisk anda genom att de är folkvalda. Men det ger inte dem fyra års fri lejd att besluta vad som helst. När man möter så mycket motstånd som man gör i den här frågan så kan man inte sätta sig ner och hålla för öronen och låtsas som ingenting håller på att hända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".